BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Wednesday, May 9, 2012

braces give me a new look!

alhamdulillah 
selesai sudah misi pertama selepas habisnye asasi
actually braces@pendakap gigi ni asalnye
parents saya y suggestkan suruh saya buat..
since sekolah lagi..
tapi saya yang katakan oh TIDAK!
sebab saya tak nak gigi saya kena cabut..
mmg mati-mati la cakap " TAK NAK" 
tapi setelah dah makin tua dah ni...(baru nak sedar..haha)
barulah hati tu dapat hidayah ckit kan..
barulah dikatakan YA
lagipun nak pastikan niat dalam hati saya betul dulu..
saya tak nak saya buat dengan niat saya nak cantik ok..
sebab kalau niat kita lain takut la nnt kalau kita terpesong hati dengan benda2 xbaik
gigi saya memang tak same atas n bawah..so ade effect2 y timbul
n keadaan alhamdulillah yang mengizinkan 
dan membetulkan niat..
saya pun terus setuju la utk buat rawatan nih..
tapi 
saya pilih masa yang betul sesuai dulu ape2 pun..
iaitu selepas habisnye asasi..
first sebab cuti lame gler 6 bulan..
second sebab saya nak mulakan hidup baru
third sebab nanti bile masuk degree saya akan meet dgn org baru 
n bile kenal diorg nanti..diorg dah kenal saya dalam keadaan memakai braces..!
hebatkan saya pilih timing..hahaha..perasan!
sepanjang pakai braces ni memang betul orang cakap
kalau pakai braces ni kan
orang pandang semacam je..
ingatkan kterorg ni alien ke kak??
tapi saya tak kisah pun.. 
lagipun diorang pandang sebab tak sume orang boleh pakai braces kan..
n hanya orang yang betul sabar n strong enough je boleh kot
so kalau anda sama macam saya!
so say congratz sikit kat diri tuh..!hahaha
kenape saya cakap cmni?
sebab even lepas tak sampai beberape minit je saya keluar dari pintu bilik doktor
selepas saya pakai braces..
ade akak uh pandang saya pelik..
saya perasan je..saya taw dia nak cakap something..
tak lame lepas tu terus dia tanya saya..
" adik..sakit x pakai?"
see!
dah agak dah kan..
sume orang macam mind set pakai braces ni sakit wo0..
sebab tu diorang pandang korang lain macam..
sebab kter ni dah berjaya melepasi saat2 kesakitan tu la katakan..
dulu saya pun sama takut nak buat..
tapi saya ni jenis curiosity yang tinggi..
saya suke cari pengalaman baru yang saya mampu..
mana xnye sepanjang proses nak pakai braces ni..
saya asyik tanye je 
"  doktor ape tuh? ape nih?"
semua benda nak tahu..mesti doktor tu pening layan aku..
hahaha..
sori la..sume tu ilmu kan..seronok bile kter dapat tahu bende2 y baru..
so hari ni nak kongsi ape yang saya rasa sepanjang saya pakai braces..
nak pakai braces nih ade 3 step..

first: 
doktor tu ambik acuan gigi..sekali dia masukkan acuan uh..
tekap kuat2 dekat gigi..sakit? boleh la..sebab dia akan tekan kuat2 kan kat gigi korang
supaya acuan tu akan ade bentuk2 gigi korg..
tapi sakitnye xdela melarat dua tiga hari..
juz mase tuh je..
so dari acuan gigi tu la dia akan tengok 
gigi mana nak cabut n lain2 la..

second:
mule la proses cabut
mase saya nak kena cabut dulu..
saya expect minggu selepasnye..
tapi tetibe balik je dri klinik pagi tuh..
petang tu dapat satu col..
" awak dah boleh datang cabut gigi..esok pun xpe"
ya Allah serius tak ready kot!
takot sangat!
esoknye mama saya cakap jom la g cabut..
saya cakap xnak!
hahaha
saya cakap esoknye okeh mama..
time ni memang saya takut habis r..
dah la mama saya bagi gambaran yang 
buruk khabar dari rupa kan..
memang cuak habis la..
mama saya siap pesan lagi..
"nanti kalau doktor tu bius..
jangan jerit pulak kat dalam tuh.."
asyik pesan je suruh tahan sakit 
saya pun main2..
" kalau jerit pun ok pe mama..tgh xde org lagi kat klinik nih..mama sorang je la dgr"
hahaha
saya kena cabut 4 batang gigi
first cabut saya mintak cabut satu je dulu..takot la katakan..
pastu dah bile experience cabut
second time tuh baru berani cabut 2 batang
bius yang sakit..bile dia cabut tu xrase ape la kan..
dah name pun dibius.. tapi selepas dibius tu sakit jugak la sebab gusi bengkak..
so setiap kali lepas cabut gigi malam nk tido telan pain killer dulu..
n mase cabut ni la doktor dah pakaikan separator @ getah biru dekat gigi geraham..
sebab nak bukak space sikit dekat gigi uh
mule2 sakit gak ar..sebab gigi rase macam kebas..
perasaan die same macam korang amik getah korang ikat kat tangan lama2..
lebih kurang camtu la..

last:
pasang braces la..
kalau yang ni..alhamdulillah
saya boleh cakap tak sakit
hari sebelumnye tu saya risau gak
sebab besi dah nak masuk mulut
tapi ok la
xde rase sakit
sumenye ok..
mase ni excitednye ape taw
nak pilih warna la..hahaha
saya mule2 terase nak pilih warna turquoise dalam choice byk2 uh
tapi adik kecil comel saya ni dah pesan awal2 lagi..
"Nanti along pakai warna pink taw!"
so saya pilih hot pink for the first time..
best2..sepanjang hari asyik tgk gigi je..hahaha..
excited la katakan..

tara..

new look!

pengalaman yang sangat best!
pakai braces nih da buat berat saya banyak turun..
susut habis!
ye la sejak pakai separator saya dah xmakan..
minum air je banyak..
makan pun yang lembut2 je mampu..
senang cakap kena sabar banyak la..
nikmat makan memang kena stop habis!
tapi bagi saya seronok ade pengalaman ni!
saya suke..!3x

0 comments: